Fra klasserom til byggeplass: Derfor løfter Byggeringen frem realfag
Skal vi sikre nok kloke hoder i årene fremover, må unge få innsikt i hva realfag kan føre til – ikke bare i teorien, men i praksis. Nettopp derfor er...
1 min read
Byggeringen : Jun 18, 2025 8:28:19 PM
Av Monica Rolfsen, prorektor for samfunnsansvar og formidling ved NTNU
Mangelen på realfagskompetanse er en utfordring som krever handling. Skal Norge fortsette å være med i utviklingen innen teknologi, helse og beredskap, må vi sørge for at unge ser verdien i å velge realfag. Uten et felles krafttak risikerer vi å stå uten den kompetansen som samfunnet behøver.
De siste årene har søkertallene til teknologistudier ved NTNU vist en tydelig trend. Mens antallet søkere per plass til ingeniørutdanning har vært relativt stabilt, har det vært en nedgang for sivilingeniørutdanninger de siste fem årene. For fem år siden var det rundt fire søkere per studieplass, mens tallet nå har sunket til 2,6.
Sammenlignet med i fjor har vi færre søkere per plass for både ingeniørstudier og sivilingeniørstudier. Disse endringene reiser spørsmål om hvorfor unge velger bort realfag og hvilke konsekvenser dette kan ha.
Det vanskelige utdanningsvalget
Flere faktorer spiller inn når ungdom tar sine utdanningsvalg, og realfag blir ofte nedprioritert. Mange oppfatter fagene som krevende, og enkelte velger dem bort i frykt for at det skal dra ned karaktersnittet. Dersom realfagene, i likhet med alle andre fag, ikke formidles på en engasjerende måte, mister mange interessen.
Karriereutsiktene kan trolig også være diffuse for unge som vurderer realfag. Uten tydelige forbilder eller kjennskap til jobbmuligheter innen teknologi og naturvitenskap, kan det være vanskelig å se hvilken framtid slike studier gir. I tillegg kan sosiale faktorer, som påvirkning fra venner og kulturelle trender, spille en rolle i valget av studieretning.
Konsekvensene for samfunnet
Dersom stadig flere velger bort realfag vil det ha store konsekvenser for framtida vår. Ingeniører er avgjørende for å løse stadig mer komplekse utfordringer og sikre videreutviklingen av samfunnet.
I en stadig mer urolig og uforutsigbar verden blir teknologer viktige for beredskap og forsvar – et behov som bare vil øke i årene som kommer.
Vi trenger også nok, og ikke minst kompetent, helsepersonell for å opprettholde et helsesystem i verdensklasse.
Behovet for nasjonal realfagsstrategi
For å møte disse utfordringene er det nødvendig med en nasjonal realfagsstrategi. En målrettet satsing kan bidra til å synliggjøre behovet for flere realfagsutdannede, sikre rekruttering og prioritere kritiske fagområder. Dette handler ikke bare om utdanning, men om Norges framtidige konkurranseevne, vår felles velferd og evne til å takle globale utfordringer.
Arendalsuka viktig arena
Det å ta skikkelig tak i denne utfordringen er viktig. I så måte er Arendalsuka en av flere arenaer der temaet kan løftes og diskuteres. Her møtes utdanningsinstitusjoner, politikere og representanter fra både privat og offentlig sektor for å diskutere løsninger. Skal vi snu trenden, kreves en felles innsats – en dugnad der alle parter bidrar.
Skal vi sikre nok kloke hoder i årene fremover, må unge få innsikt i hva realfag kan føre til – ikke bare i teorien, men i praksis. Nettopp derfor er...
NTNU er i avsluttende fase av fornyelsesprosjektet av masterstudiene på bygg, og har invitert inn deltagere fra byggenæringen og fra NTNU til å...
Årets Topplederforum i november ble en stor suksess hvor vi fikk løftet en rekke tema som berørerBAE-næringen. Over 60 toppledere fra bygg- og...