2 min read

Spørreundersøkelse blant nyutdannede 2024

Spørreundersøkelse blant nyutdannede 2024

Byggeringen gjennomfører hvert år en spørreundersøkelse blant nyutdannede byggingeniører, både på bachelor- og masternivå, for å gi oss innsikt i de stadig skiftende trendene innen rekruttering og karriereutvikling. Denne innsikten hjelper oss med å tilpasse oss markedets behov og forbedre vår støtte til nyutdannede.

Christian Scheen, rekrutteringssjef i Skanska og leder av Fagrådet for HR og Kommunikasjon i Byggeringen, har analysert resultatene fra spørreundersøkelsen for 2024 og deler her sine refleksjoner om de mest interessante funnene.

  • 134 byggingeniører har svart på undersøkelsen, 81 studenter på masternivå og 53 på bachelornivå.
  • Ikke overraskende veier «interesse for fagområdet» aller mest da de valgte studieretning både for master (86,4%) og bachelor (79,2%), men nest viktigste er «attraktivt arbeidsmarked» for både master (53,1%) og bachelor (35,8%). Her ser vi en markant forskjell og vi skulle gjerne sett at de vurderte viktigheten av et attraktivt arbeidsmarked høyere, spesielt for bachelor.
  • For bachelorstudentene viser undersøkelsen at veldig mange flere nå søker seg videre til masterprogram ved NTNU. En kraftig økning fra 19% i 2023 til 47,2% i 2024. Det kan muligens sees i sammenheng med at mange av studentene ikke opplever en bachelorgrad som attraktivt nok i dagens arbeidsmarked.
  • Bachelorstudenter søker seg aller mest til entreprenørbedrifter i bygg og anlegg, og det er en god økning fra 40% i 2023 til 50,9% i 2024. Masterstudenter søker seg aller mest til rådgivere, og det er en kraftig økning fra 46% i 2023 til 72,8% i 2024. Entreprenørbedrifter kommer på andreplass med en økning fra 30% i 2023 til 34,6% i 2024.
  • De fem virksomhetene hvor flest masterstudenter har fått jobb er Norconsult, Multiconsult, Rambøll, Skanska og Sweco. De fem virksomhetene hvor flest bachelorstudenter har fått jobb er Norconsult, Skanska, Veidekke, kommunene og andre (ikke spesifiserte virksomheter).
  • På spørsmål om hvilke tre faktorer som er viktigst ved valg av arbeidsgiver kommer «arbeidsmiljø» og «gode utviklingsmuligheter» opp som det aller viktigste. Dette samsvarer godt med Universum-undersøkelsen. Videre ser vi at «god balanse mellom arbeid og fritid» vektes en del høyere prosentvis av masterstudentene (59,3%) enn det gjør blant bachelorstudentene (35,8%).
  • Det er også en markant forskjell på hva bachelor- og masterstudentene forventer at arbeidsdagen består av som nyutdannet. Bachelorstudentene ser i all hovedsak for seg å «jobbe med prosjektarbeid», mens masterstudentene ser for seg å «sitte på kontor og i møter».
  • Kanskje noe av det mest gledelige å se i denne undersøkelsen er den kraftige økningen vi ser på antallet som har fått jobb etter å ha hatt sommerjobb i ulike virksomheter. Det har økt fra 17% i 2023 til 40,7% i 2024 og poengterer hvor viktig det er at virksomheter gir studenter mulighet for relevante sommerjobber. 

 

1-1
1 Hvilken bransje søkte masterstudentene?
2-1
2Hvilken bransje søkte bachelorstudentene?

 

LES RESULTATET FRA BEGGE UNDERSØKELSENE HER: Bachelor – Master

 

Skanska har hatt mange byggstudenter ute i sommerjobb denne sommeren. Dette sier Alexandra er hennes tips til neste års sommerstudenter:

 

- Jeg vil virkelig anbefale når man kommer ut på prosjektet så må man tørre å ta plass og vise skikkelig engasjement fordi alle som jobber på prosjektet er skikkelig ivrig på å lære bort. Også å bare være der å observere og høre på diskusjoner på møter lærer man synnsykt mye av

 

Har du lyst til å høre mer om sommerjobben til Alexandra kan du trykke her

 

 

Årets spørreundersøkelse blant nyutdannede 2023

Årets spørreundersøkelse blant nyutdannede 2023

Årlig gjennomfører vi en spørreundersøkelse blant ferdigutdannede byggingeniører (både bachelor og master) - for å hjelpe oss med å forstå og...

Read More
Det beste med BM-dagen er å snakke med bedriftene!

Det beste med BM-dagen er å snakke med bedriftene!

BM-dagen ble mildt sagt en braksuksess i år også, med flere hundre studenter og over 60 bedrifter til stede. I etterkant har vi gjennomført en...

Read More
Tid for å gjøre en forskjell

Tid for å gjøre en forskjell

Skanska kunne spare 80% av gips ved hjelp av AI-verktøy som lager «puslespill» av gipsplater med minst mulig kapp. Både bærekraftig og lønnsomt....

Read More