Nyheter

Ekskursjon til Lisboa 2024 - Masterstudenter på bygg

Skrevet av Byggeringen | May 7, 2024 12:56:21 PM

Hvert år reiser masterstudentene på Bygg- og miljøteknikk på ekskursjon til utlandet for å lære om utfordringene byggebransjen utenfor Norge står ovenfor og deres innovative løsninger. Ekskursjonen, som ofte omtales som årets høydepunkt blant studentene, gikk i år til Lisboa i Portugal!  

Med et fullstappet program bestående av mye faglig innhold og sosiale aktiviteter ble turen til Lisboa både lærerik og spennende. Det er studentene selv som har stått for organiseringen av ekskursjonen, og fagprogrammet ble utviklet i samarbeid med faglærerne på instituttet. I løpet av ekskursjonen var studentene dybdeutforskning av brokonstruksjoner, de besøkte universitetet Instituto Superior Técnico og lærte om Lisboas arkitektur på byvandringer. De var også på faglige utflukter til byggeplasser, fotballstadioner og broer. 

Det beste med turen har vært å få erfare hvilke utfordringer og løsninger byggingeniørene i Portugal står ovenfor. En stor kontrast fra kalde Norge er spesielt de høye temperaturene i Portugal, og hvordan dette påvirker bygg og konstruksjoner. Jeg la også merke til deres høye fokus på flomforebygging, som vi i Norge har mye å lære av til fremtiden, forteller Celine Caspersen, byggingeniørstudent på NTNU. 

 


En innovativ løsning som ble lagt merke til av studentene var bruk av kokosnøtthår i betong. Kokosnøtthårene fungerer som armering og tar opp strekkspenninger. Videre ble studentene fortalt at kokosnøtthårene var et restprodukt fra kokosnøttproduksjon fra Brasil. Dette er et samarbeid mellom Portugal og Brasil for å minke forsøplingen under kokosnøttproduksjon. Selve prosjektet er i utprøvingsfasen, og den kreative løsningen for å redusere avfall er noe flere av studentene vil ta med seg videre. 

Ekskursjonen besto også av flere sosiale aktiviteter, som bidro til bedre samhold og trivsel blant studentene. Byggeringen organiserte “Amazing race” som sendte studentene ut på en rundtur i Lisboa, og det ble også gjennomført en volleyballturnering mot foreleserne og faglærererne som deltok på turen. Flere av studentene som deltok har i ettertid fortalt om hvor takknemlige de er for at tilbudet om ekskursjon eksisterer, og at det har bidratt til både økt forståelse av byggfaget og flere vennskap. 

- Denne ekskursjonen var ikke bare et faglig eventyr, det var også et bånd som knyttet oss sammen gjennom utfordringer, oppdagelser og latter. Vi er dypt takknemlige for all innsatsen som blir lagt inn i BM-dagen, noe som gjorde denne opplevelsen mulig for oss.