Nyheter

Fra Torp til Kvande: Ny studieprogramleder for Bygg- og infrastruktur

Skrevet av Andreas Jarli Horsberg | Feb 26, 2025 10:10:00 AM

Bygg- og infrastruktur (tidligere Bygg- og miljøteknikk) er i en spennende utviklingsfase ved NTNU, preget av ny studieplan, nye satsninger og et forsterket fokus på bærekraft og digitalisering. Nå har det også skjedd et skifte i ledelsen av studieprogrammet. Vi i Byggeringen har intervjuet avtroppende studieprogramleder Olav Torp og påtroppende studieprogramleder Tore Kvande for å høre hvordan de ser på studieprogrammet – både hvor det står i dag og veien videre.

Et tilbakeblikk med Olav Torp

Rollen som studieprogramleder er givende fordi man får overblikk over hele 
studieprogrammet og kan jobbe målrettet med kvalitet og helhet” sier Olav.

Instituttet har satt i gang et stort forbedringsprosjekt for å gjøre studieprogrammet mer attraktivt og oppdatert. Det førte blant annet til:

  • Ny studieretningsstruktur (fra fem til tre retninger: Konstruksjon, Byggeprosess og bygningsteknologi (BA) og Infrastruktur)
  • Nye fellesemner i første del av studiet (Bygg 1–4) med mer fokus på blant annet bærekraft, byggeprosess og digitalisering
  • Tettere integrasjon mellom fag for å skape en rød tråd og gi studentene bedre helhetsforståelse
    Større vekt på bærekraft og digitalisering
  • Både samfunnet og bransjen etterspør kandidater som kan håndtere nye metoder, verktøy og bærekraftige løsninger. 

Større vekt på bærekraft og digitalisering
Både samfunnet og bransjen etterspør kandidater som kan håndtere nye metoder, verktøy og bærekraftige løsninger. Derfor har digitalisering og sirkulærøkonomi en mer sentral posisjon i læreplanen.

Vi har et studieprogramråd der bransjen gjennom Byggeringen og andre aktører gir oss viktige tilbakemeldinger. Det handler om alt fra digital kompetanse til akustikk og produksjonsledelse” forteller Olav.

Et annet sentralt punkt er studentaktive læringsformer og praktiske prosjekter. Olav mener dette er avgjørende for at studentene skal være forberedt på reelle problemstillinger i arbeidslivet.

Påtroppende studieprogramleder: Tore Kvande

Jeg ønsket å komme tettere på studentene og selve undervisningsopplegget igjen” sier Tore.
Det er den aller viktigste delen av det vi gjør ved universitetet – å utdanne fremragende studenter.

Tore forteller at han så en mulighet til å få en mer helhetlig oversikt over studieprogrammet og følge studentene gjennom alle årskull. Når det gjelder bransjen, vil Tore først bli kjent med de møteplassene som allerede finnes, der Byggeringen og den jevnlige dialogen mellom faglærere og næringslivet vil fremdeles stå sentralt. 

Fremtidsvisjonen

Tore erkjenner at rekruttering er en utfordring, ikke bare for Bygg- og infrastruktur, men for ingeniørutdanninger generelt i Norge.

Det er færre potensielle studenter som kommer fra videregående nå. Vår jobb er å lage et studieprogram som er så attraktivt og relevant at de som søker, faktisk velger å bli” påpeker han.

Samtidig ønsker han at utdanningen skal være mest mulig tilpasset norsk praksis, fordi de aller fleste av kandidatene går ut i norsk arbeidsliv.

Målet er at utdanningen oppleves enda mer relevant, både for studentene underveis og for arbeidsgivere som skal ansette nyutdannede” sier Tore.

Veien videre for Bygg- og infrastruktur

Både Olav Torp og Tore Kvande fremhever hvor viktig det er å lytte til studentene og ha tett dialog med bransjen. De deler også en tro på at tverrfaglige og praksisnære læringsformer må få en større plass, og at bærekraft og digitalisering er to gjennomgående temaer i moderne byggeprosjekter. Nå blir neste steg å evaluere i hvor stor grad de nye grepene fungerer i praksis, og eventuelt justere underveis.

NTNU, bransjen og studentene må jobbe sammen for å sikre at utdanningen gjenspeiler fremtidsbehovene.

Vi må hele tiden være lydhøre for endringer i både bransje og samfunn, samtidig som vi ivaretar faglig tyngde og kvalitet” oppsummerer Tore Kvande.